Arxiu d'articles

Etiquetes

Passa al contingut principal

ESTRUCTURAR EL CANVI

No és fàcil fer efectiu això que encapçala el post d'avui. L'escric tot just arribat a casa després de la primera reunió de la Junta de Govern de la Institució. Reunió on ha assistit el nou secretari general del Departament, que ens ha exposat el paper que ha de tenir la Institució en la nova estructura del sector públic culural que la cúpula dirigent té al cap.

Cal agraïr la franquesa amb que s'ha expressat el nou secretari, deixant molt clar que caldrà fer una reformulació del sector, pensar bé les atribucions de cada entitat i de cada organisme i evitar duplicitats de competències. El marge, ja el sabem tots els que seguim l'actualitat política: finals de febrer, amb el decret de reestructuració del Govern.

Els membres de ple dret de la Junta (jo només hi assisteixo com a oïent i gràcies a la deferència dels primers) han espressat els seus punts de vista i l'entesa ha estat cordial.

Personalment, "només" em preocupa que la feina feta els darrers 6 mesos quedi en paper mullat. Hem elaborat el Pla estratègic 2011 - 2015 i una proposta de proposició de llei (la Llei de creació de 1987 ha quedat obsoleta). L'hem presentat a tots els partits amb representació parlamentària i tots ens havien convidat a demanar una ponència conjunta a la nova Comissió de Política Cultural per presentar el projecte.

El SG ens ha aconsellat no demanar, encara, la compareixença al Parlament. El raonament que ens ha presentat és bo: no correm perquè és molt probable que el PSC li tingui alguna reservada al conseller Mascarell. I, per petits que siguem, els primers poden pagar els plats trencats.

El projecte, sobre el paper, és ambiciós. A grans trets, es tracta de sumar els processos de creació, industrialització i consum de les diferents expressions culturals i artístiques. Penso, però, que la seva aplicació no és fàcil. Hi ha molts matisos i realitats diferents.

Crec, però, que si des de la Institució som prou hàbils podem aprofitar el moment i donar-hi la volta. Internament, ens cal pensar més a llarg termini, tenir més visió estratègica, i aplicar-la. Tenir objectius estratègics clars. Aprofitar la presència de la societat civil en els nostres òrgans de Govern. Hem de crear i mantenir un discurs que faci més evident, si cap, la necessitat i la singularitat de la Institució, acompanyat d'un bon Pla de Comunicació global, ambiciós i multiplataforma. Com ho fem? Amb les idees clares, sabem què volem i on anem. I això ho tenim. Hem de canviar les dinàmiques de treball, els costums. Desterrem la imatge de funcionaris grisos, autòmates, sense iniciativa. I prenem el control. Pensem. Articulem. Planifiquem.

Els temps d'incertesa, com aquests, es poden convertir en una bona oportunitat per repensar-se i agafar impuls.