Arxiu d'articles

Etiquetes

Passa al contingut principal

Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Pot semblar xul·leria. Però no. La Montserrat és així. Avui li han preguntat si considera que es mereix el Premi. I ella ha dit que sí. I té raó. Se'l mereix.

Òmnium Cultural ha atorgat el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a la poeta i traductora Montserrat Abelló en un acte al Palau de la Música Catalana. És la digna successora de Mercè Rodoreda i Teresa Pàmies, les altres dues dones que tenen l'honor de compartir premi amb la Montserrat.

El Premi li arriba el mateix any que en compleix 90: va nèixer a Tarragona el 1918 tot i que va passar la majoria dels seus anys a Barcelona, primer, i a l'exili després (França, Anglaterra i Xil·le la van acollir fins la sev tornada a casa). Aquests són també uns anys de molta activitat literària, tant de creació pròpia (Al cor de les paraules, Memòria de tu i de mi)com de traducció d'obres d'altris (Sóc vertical, de Silvia Plath)

Tinc el plaer de conèixer-la. I el que més m'agrada és que sempre té bones paraules, un somriure a la cara, és amable, atenta, riallera. Però alhora té el cap clar, defensa allò en el que creu, és amiga dels seus amics, té principis.

La Montserrat s'ho mereix. I segur que ho està celebrant amb un Manhattan a les mans.