Arxiu d'articles

Etiquetes

Passa al contingut principal

Al melic del món

Aquestes vacances a la R. i a mi ens ha donat per visitar, gairebé sense ser-ne conscients en el moment que ho fèiem, les tres ciutats que juguen el paper de capitals del món: Nova York, la econòmica; Washington DC, la política i Roma, la religiosa (a aquesta última vaig anar-hi amb uns amics, sense la R.)

D'aquest fet te n'adones més tard, un cop ja ets a casa. Per què? És bastant senzill. Amb el típic (i tòpic) repàs a les fotografies i els vídeos vas recordant com van anar els dies, els llocs on hem entrat, el que hem visitat.

A Nova York no ho vam poder fer perquè hi vam anar en diumenge i estava tancat però el Federal Hall de Wall Street, el lloc on George Washington va jurar el càrrec com a primer president dels EEUU, es pot visitar de manera gratuïta.

Precisament a Washington DC vam poder fer un tour guiat per dins el Capitoli, on ens vam estar movent per l'ala nord, la destinada a la House of Representatives (el Congrés). Fins i tot vam poder entrar a la salai fer-hi un cop d'ull. I això que estaven en sessió! Ara, el Senat és intocable mentre els membres hi estan en sessió, com va ser el cas.

El mateix pels Arxius Nacionals, on vam poder entrar a veure les Cartes de la Llibertat (Declaration of Independence, Constitution i Bill of Rights).

I tot gratis!!

A Roma es pot visitar una obra mestra com la basílica de Sant Pere, i totes les obres d'art que contè, de manera gratuïta. I quan arribes a casa resulta que cal pagar per visitar la Catedral de Barcelona.

Per sort el Parlament de Catalunya és una excepció. Els dies festius organitza visites guiades. I ems consta que funcionen. Visca la modernitat!!! Hauria de ser un exemple. Ara no sé com deu estar però farà cosa de tres anys vam ser a Madrid per vacances durant uns dies i vam intentar visitar el palau del Congrés dels Diputats. El polícia que hi havia a la porta, que no nego que fes la seva feina, no em va deixar posar ni un peu al segon graó de l'escala.