Arxiu d'articles

Etiquetes

Passa al contingut principal

NOVEMBRE LITERARI

NOVEMBRE LITERARI
Com a regidor de Cultura i Patrimoni de Sant Just dimarts vaig assistir, a l'Ateneu, al primer acte del cicle 'Novembre literari': la presentació del llibre La Pau dels orígens, un volum dedicat al veí, editori i escriptor Isidor Cònsul, amb textos de familiars, amics i escriptors que li deuen molt, literàriament parlant, a l'Isidor i a la seva feina al capdavant de Proa. El llibre ha estat coordinat i liderat per Sam Abrams, que va tenir l'amabilitat de fer una glossa de l'Isidor per arrencar l'acte. En Sam va estar acompanyat del president de l'Ateneu, Josep Maria Marqués, i el fill gran de l'Isidor, l'Arnau, que va fer de mestre de cerimònies.

Va ser un acte emotiu i emocionant, tant per part dels que van participar-hi activament llegint algun fragment del llibre com dels que hi érem escoltant-los atentament. La sala vorejava les 90 persones i ningú no es va aixecar fins al final, fruit de la tensió de saber que estàvem davant un acte important. En Roger, el germà de l'Arnau i fill petit de l'Isidor, ens ho va escenificar molt bé al torn de la seva lectura amb la metàfora del campanar de Cervera, que li va servir per explicar-nos que la quotidianeïtat no ens deixa veure la magnificència i tot el volum del que tenim al davant. Ens confessava que això li va pasar amb l'Isidor.

Com deia, aquest va ser el primer dels actes previstos dins del cicle. Cada dimarts els santjustencs i santjustenques que ho vulguin podran gaudir de figures literàries de primer ordre: vam començar amb Sam Abrams i Isidor Cònsul i seguirem amb Sílvia Alcántara el dia 15, Paco Camarasa el 22 i acabarem el 29 amb una traca final potentíssima: Jaume Cabré.

L'aventura és d'aquelles que comença gairebé per casualitat, que sorgeix per la suma de diferents inciatives amb un objectiu comú. Crec, i ho defensat sempre que he pogut, que a l'Ajuntament hi som per sumar esforços i voluntats. Ja fa temps que penso que les activitats dedicades al fet literari que es fan al poble haurien d'anar sota un mateix segell, un mateix paraigua. Per això, quan l'Arnau Cònsul em va comentar que volia organitzar una Escola d'Escriptura a l'Ateneu em va semblar una idea fantàstica. I quan em va dir que volia organitzar activitats literàries amb autors, de manera presencial, no vaig saber estar-me de buscar la manera d'establir una col·laboració amb la Biblioteca Joan Margarit que, fins al moment, tenia per costum convidar, pel mes de novembre, diferents autors per participar dels Clubs de Lectura. Aprofitant l'avinentesa, hem sumat les 2 iniciatives i hem creat aquest cicle literari durant el mes de novembre.

Sembla que la cosa pot funcionar, doncs ganes i motivació n'hi ha, per part dels organitzadors. Ara falta que sapiguem mantenir un cartell prou atractiu perquè el públic tampoc falli.