Arxiu d'articles

Etiquetes

Passa al contingut principal

RAONS PER VOTAR ERC EL #25N

Dic una obvietat si afirmo que el meu vot el 25N serà per Esquerra Republicana de Catalunya, en tan que militant i regidor per aquest partit. El que intentaré fer durant les properes quatre ratlles no és justificar-lo, ni molt menys, sinó donar arguments a aquells que encara es debaten entre les opcions proposades per ERC i CiU.


Per què ho dic, això? Doncs perquè és evident que l'actual i futur model de relació entre Catalunya i l'estat espanyol ha estat el tema central de les eleccions, en tant que la seva causa primera de convocatòria. En aquest sentit ERC i CiU semblen, a priori, les dues forces d'aquesta mena de “front sobiranista” (ERC, CiU, SI, CUP, ICV) que aconseguiran més vots.

Sembla ser que hi hauria poques diferències substancials per aquest cantó ideològic però sí que existeixen matisos importants entre Esquerra i Convergència que cal tenir en compte. ERC aposta clarament per l'organització d'una consulta, amb una pregunta clara i diàfana, sobre la Independència del país, sigui quin sigui la traducció del seu resultat electoral en nombre d'escons al Parlament. CiU ja ha declarat que només realitzarà la consulta “si obté una àmplia majoria”. Aquestes paraules només confirmen l'interès partidista de CiU en les eleccions donat que, per realitzar la convocatòria del referèndum no la necessiten, aquesta majoria. Tenien, durant la legislatura 2010-2012, a ERC, ICV i SI com a socis per convocar-la.

On més diferències hi ha és en el model de país i de societat que es proposa. El president Mas, candidat per CiU, ja ha afirmat que en una Catalunya independent governada pel seu partit, es mantindria la política d'austeritat i de retallades aplicada en els darrers dos últims anys. Això significa una reducció del poder adquisitiu de la població; mantenir la formula de l'“euro per recepta”; destruir el sistema d'escoles bressol públiques municipals amb la rebaixa d'aportacions de la Generalitat; augmentar del nombre d'alumnes a les aules de les escoles públiques mentre es rebaixa el nombre de professors; augmentar les taxes universitàries; permetre la fuga de cervells i no apostar per la innovació i la investigació; mantenir l'edat de jubilació als 67 anys; venda dels recursos naturals del país, com l'empresa Aigües Ter – Llobregat, a les empreses privades; ...

A Esquerra, en canvi, volem un país progressista. Amb la Independència ja no existiria el dèficit fiscal de 16.000 milions d'€. Però amb un model progressista encara seriem capaços de generar més recursos per tirar endavant un país on:
  • s'apliqui una fiscalitat justa amb un repartiment de la riquesa on les grans fortunes paguin els impostos més alts 
  • existeixi un impost a les transaccions financeres 
  • es rebaixi l'IVA i l'IRPF 
  • existeixi un sistema de salut igualitari i universal. 
  • hi hagi un sistema educatiu sense fracàs, que fomenti la igualtat d’oportunitats, l’esforç i el civisme. 
  • tinguem unes relacions laborals que recuperin l’acord entre empreses i persones treballadores. 
Però perquè no sigui dit, es poden consultar els dos programes electorals: