Arxiu d'articles

Etiquetes

Passa al contingut principal

DEFENSEM L'AUTONOMIA LOCAL

El darrer dijous de febrer celebràvem el Ple Municipal de Sant Just i l'últim punt de l'ordre del dia era una moció en defensa de l'autonomia local i del règim competencial local de la Generalitat de Catalunya, impulsada per Junts per Sant Just.

Traduït, això significa que el Ple de Sant Just havia de posicionar-se sobre l'avantprojecte de llei de reforma l'administració local anunciat pel Consell de Ministres i exposat per Cristobal Montoro.

Un cop més ens trobem davant un doble atac frontal als pilars bàsics de Catalunya: les competències de l'Estatut i el municipalisme. Aquest avantprojecte és un míssil directe a la línia de flotació de molts municipis. Es basa única i exclusivament en criteris de racionalització pressupostària, homogeneïtzadors, recentralitzadors i uniformitzadors. No té en compte, en cap cas, les especificitats d'aquells ens locals que han treballat i que treballen bé, que no estiren més el braç que la màniga i que mantenen, davant les dificultats (administratives i financeres) una economia sanejada.

El que més s'ha reproduït als mitjans de comunicació és el que jo considero anècdota: les dedicacions i els sous dels regidors. Crec que fixar-se només en aquest aspecte és ser curt de mires. Cal anar més enllà i intentar desxifrar quines competències quedarien en mans dels municipis; quines polítiques es podran fer als municipis si només poden gestionar les competències bàsiques establertes per llei? Això és el Mercat i el cementiri Municipals, la recollida de residus, la xarxa de clavegueram i l'enllumenat públic. Condemnen a mort les polítiques actives de foment de l'ocupació; les polítiques educatives, amb les escoles bressol al capdavant; la política cultural, amb el manteniment de la programació i la xarxa d'equipaments; la política d'habitatge... i un llarg etcètera.

Això sense entrar a parlar del frau democràtic que suposa tenir un grup de regidors, escollits pel poble, que només podran fer o gestionar allò que els deixin fer des de Madrid o des de la Diputació o sense esmentar la dificultat afegida per als ciutadans de veure com alguns dels serveis de proximitat passen a gestionar-se des de les Diputacions.

Deia que aquest avantprojecte era un míssil, també, a l'Estatut. El Govern de l'Estat espanyol torna a envair, un cop més, competències pròpies de Catalunya. L'Estatut ens dona competències exclusives en matèria de règim local. És cert que el Parlament i els grups polítics que en formen part han anat tard, molt tard, en desenvolupar una llei de governs locals, una eina pròpia que compti amb elconsens del món local i que respongui als models d’organització de l’administració del segle XXI i que, al mateix temps, compleixi amb el pagament de les aportacions econòmiques establertes en les diferents Lleis, reglaments i sentències que afecten el desenvolupament de les competències de la Generalitat i dels ens locals, especialment, en matèria social i educativa.

Veurem quina acaba sent la resposta del Govern de la Generalitat  i dels partits del Parlament (entre els quals el meu, ERC) per trobar una solució a aquesta situació.