Arxiu d'articles

Etiquetes

Passa al contingut principal

UN ANY (POLÍTIC) INTENS

Com serà recordat l'any 2010, políticament parlant? Com el de la sentència de l'Estatut? Com el de la Comissió del 'cas Palau'? O serà recordat com l'any en què es va aprovar la Llei de Vegueries, la Llei del Cinema i la prohibició de les curses de braus? Potser ho serà com l'any de la manifestació del 10J? Podem afegir més ingredients al menú: Castells i el corrent catalanista del PSC; Carretero flirtejant amb un 'reagrupament' amb Esquerra, Laporta fent el salt, ...

Això demostra com d'intens ha estat l'any polític. Sempre passa, quan és l'últim de la legislatura i s'apropen les eleccions. Les maquinàries i les estratègies dels partits es posen en marxa molt abans de l'anunci oficial de dissolució del Parlament i de la convocatòria d'eleccions. Els partits al Govern s'afanyen per presentar i aprovar lleis del seu programa electoral i l'oposició per marcar el territori rebutjant-ho gairebé tot.

Què hem d'esperar del proper any? Què ens depararà el 2011? Què i qui vindrà després de les eleccions? Un Govern fort de CiU? La sociovergència? Un pacte de CiU amb ERC? Podem esperar una coalició 'a la basca', entre PSC i PP?

Entenc que la majoria de la població no es faci totes aquestes reflexions. He sentit més d'un cop el típic 'no estem per aquestes coses' o 'els polítics haurien de preocupar-se de coses importants de veritat'.

No fa gaires dies, dinant amb dos bons amics parlàvem, entre d'altres coses, de la desafecció vers la política i arribàvem a la conclusió que és proporcional la desafecció que creen els polítics i els partits amb els seus discursos i accions com el poc interès que mostra la gent per saber quina és l'activitat política del seu entorn.

Com acostuma a passar en el decurs d'aquests dinars, vam trobar la solució ideal: les llistes obertes. Poder escollir directament la persona que et representa a les institucions públiques suposaria dos canvis de comportament substancials: el votat, si aspira a continuar en el càrrec, es veuria obligat a treballar i presentar resultats per acomplir els compromisos adquirits i el votant s'interessaria per la feina del seu representant. La lògica indica que les llistes obertes donarien un gir de 180º a la situació actual.

També ajudaria a capgirar la situació actual que durant la propera legislatura el Parlament aprovés el que considero, personalment, dos dels reptes polítics més importants que encara queden per assolir al nostre país i que són la creació de dues lleis cabdals i estructurals: la Llei de partits i la Llei electoral.

Cal establir uns bons fonaments del sistema. Serà difícil. Els finançament (més que dubtós) dels partits s'hauria de canviar. Seria bo saber d'on provenen tots i cadascun dels euros amb què compten els partits, amb el perill evident que suposaria l'aparició d'un nou jugador a la partida: els lobbys. I tampoc seria fàcil la Llei electoral. Cap partit (ni cap aparell de cap partit) vol perdre quota de poder. Caucus? Vot preferencial, uninominal o d'aprovació? Formula majoritària o proporcional per calcular els resultats electorals? Sistema d'Hondt? Sistema Parlamentari o Presidencialista?

Bon estiu!