Arxiu d'articles

Etiquetes

Passa al contingut principal

ON ÉS LA PARTICIPACIÓ?

Aquesta seria una pregunta totalment lògica que podria fer-se la ciutadania de Sant Just. Amb el nou Govern municipal vam crear la regidoria de Participació i Xarxes Socials i, a hores d'ara, algú ens podria retreure que no s'hagi fet cap 'acte' rellevant relacionat amb la participació ciutadana. Sembla que m'estigui tirant pedres a la meva teulada però el que intento fer és, primer, una autocrítica i, segon, una explicació de com entenem el concepte de participació.



És ben cert que des de la regidoria no s'ha organitzat cap 'gran acte' significatiu. Crec que no cal. Bé, menteixo. La presentació dels pressupostos que es va fer el dia 12 de desembre és un mandat que exigeix el reglament de participació ciutadana, realitzat en temps d'en Lluís Segura. I que encara ara té vigència. Això ve a significar que Sant Just va ser pioner en un temps on això de la 'participació ciutadana' no era res més que una entelèquia.

Quan vam concebre la regidoria per aquest mandat ho vam fer amb la intenció d'apropar l'ajuntament a les persones a través d'una eina, el regidor de proximitat (el que en d'altres municipis es coneix com a 'regidor de barri' o 'regidor de districte'). En aquest projecte hi treballem amb la intenció de començar a aplicar-lo durant el 2012.

La segona vessant que albiràvem era la de tenyir, tacar, la resta de regidories amb un aire obert i participatiu. I ho estem aconseguint, a poc a poc, amb petits passos. Fem feina de formiga, de rata de biblioteca. I m'agrada aquest estil. Prefereixo això que no arribar, destruir-ho tot i tornar a construir de zero. Si podem aprofitar alguns fonaments, perquè hem de fer-los nous?

Hom pot deduir, doncs, que la regidoria de participació i xarxes socials està al servei de la resta de regidories de l'Ajuntament, i no pas a l'inrevés. Hem de donar suport i traçar unes línies generals sobre no tancar-nos i fer-nos opacs sinó al contrari: obrir-nos i ser el més transparents possible. En aquest sentit, ja es pot gaudir de la nova seu electrònica de Sant Just, que segueix els preceptes que marca l'Administració Oberta de Catalunya (AOC) i que s'ha pogut realitzar gràcies als companys d'informàtica i de comunicació. També es treballa en un nou portal de promoció econòmica que utilitzarà les xarxes socials per a la difusió d'ofertes de feina, licitacions, etc. També estem pensant en promocionar cursos per la utilització de les xarxes socials dirigits a la promoció dels petits comerços, empreses, restaurants, etc, de Sant Just. Un exemple més de com les xarxes socials són l'eina, el començament, el camp base que hem d'utilitzar per arribar fins al cim de la muntanya.