Arxiu d'articles

Etiquetes

Passa al contingut principal

EL VOT DE LA NOSTRA VIDA

La candidatura de Junts pel Sí, formada per persones de diferents àmbits civils i que té el suport explícit de CDC, ERC, Òmnium, Súmate i Més, és un reflex de la societat catalana: plural i diversa. Provenim de diferents indrets i tenim influències de pensament heterogènies però tots som catalans i catalanes, independentment dels nostres orígens familiars i personals. Existeixen punts de partida diferents però confluïm ara i aquí, en un espai i en un lloc concret davant d’una oportunitat a l’horitzó que considerem única a la vida: les eleccions del 27S. És moment de deixar de banda les diferències i centrar-nos en allò que ens uneix. Tenim un mínim comú denominador que ens uneix i que justifica l'esforç de compartir projecte. Tots hem renunciat a alguna cosa per assolir un objectiu comú, per construir de manera conjunta un futur el més pròsper possible. I ho hem fet des del reconeixement mutu, l'entesa, el diàleg, la bona voluntat, la convivència, l'esforç i la complicitat.

Catalunya, deia, acull persones molt diverses. Algunes d'obertament independentistes, molt il·lusionades amb aquest repte, i, d’altres, persones que no contemplen aquesta opció, ja sigui perquè defensen un altre projecte polític, ja sigui perquè tenen altres conviccions morals o personals o per pur pragmatisme. Tant de respecte mereixem els primers com es mereixen els segons. I també els defensors d’una aposta del “sí però no”, de voler mantenir el que tenim però amb canvis. Tothom serà necessari an necessaris en el procés constituent que treballem per tenir a partir del 27S.
 
A ERC sentim un profund respecte cap a tothom, siguin d’on siguin. Ens fa mal que una part dels catalans i catalanes arribin a autoexcloure’s o automarginar-se, definint-se a ells mateixos com “els altres” catalans pel simple fet de no ser obertament independentistes, de no compartir l’anomenat “procés”. No podem permetre aquesta discriminació. No hi ha “els uns” vs “els altres”. No hi ha ni millors ni pitjors. Hem de fer tot el possible perquè la construcció del projecte tingui totes les aportacions possibles, tots els punts de vista necessaris perquè tothom tingui el seu lloc a la nova República Catalana. L'important de veritat no és l'origen o l'idioma sinó el projecte que tenim al nostre davant.
 
Portem una setmana i escaig de campanya electoral i, malauradament, hem comprovat com representants de diferents partits menyspreen aquells que pensen diferent. L’etnicisme que s’ha utilitzat aquests dies ha estat un argument polític demagògic, pobre, escàs i insuficient. Aquests dies s’haurien d’aprofitar per augmentar el nivell del debat públic, per qüestionar-nos com a societat temes com cultura i educació, benestar i justícia social, innovació i investigació, equilibri territorial, respecte per la diversitat i foment de la igualtat i la democràcia. Per tant, la Independència va més enllà de la llengua o l’origen. És una eina, un pas necessari per a construir un nou país que millori la vida de les persones.
 
Per això, en base al respecte per la diversitat i la pluralitat que sentim des d’ERC fem una crida a totes les persones, tinguin l’origen que tinguin, siguin progressistes o conservadores, a votar per Junts pel Sí el proper 27S. És una gran oportunitat per superar les traves i les dificultats que ens trobarem; per proporcionar eines al servei del benestar, la ocupació, el canvi i la millora social, econòmica i cultural per a tothom, sense deixar ningú de costat. Apostem pel progrés econòmic i social de Catalunya. Tenir un Estat propi ens dóna un ventall d’oportunitats del qual no hem pogut gaudir fins ara i tindrem els recursos i les condicions per competir en un món globalitzat. Tindrem dret a decidir com volem el nostre país a partir del 27S.